Följ också vårt  nyhetsflöde via FaceBook 

[2017-12-06]   Teorikurs i drevning
För att få stora kravellbyggda träbåtar täta krävdes förr att nåten drevas med lin och förseglas med beck. Linet sväller när det suger åt sig vatten och tätar på så sätt och utjämnar ojämnheter i bordläggningsplankorna. Samma teknik som rörmokare använder även idag. Linet, som ju är ett organiskt material, är dock känsligt för röta och måste underhållas eller bytas ut med tiden.
Nu har Helmi seglat i 15 år sedan sjösättningen 2002 och det har blivit dags att se över drevningen, både lin och försegling. Där för har föreningen bjudit in Lars Jonsson att lära ut tekniken vid en kurs i Blidö IFs klubbhus på Bromskärsvägen lördagen den 13 januari kl 16. Besättningsmän och medlemmar som gärna vill kunna hjälpa till med denna viktiga del av Helmis underhåll i framtiden anmäler sig till Håkan Lellky, 070-5420079.
Bilden visar en drevklubba och två drevjärn.

[2017-11-16]   Gösta Roxell 90 år

[2017-11-12]   Helmis höststämma

Lördagen den 11 november var det dags för Helmi höststämma i Almvik! Drygt 30 medlemmar deltog i stämman. Lennart Fridh valdes till orförande för stämman och Karin Ekenbäck till sekreterare. Verksamhetsplanen för 2018 presenterades av vice ordförande Per Ringhagen och budgeten för 2018 av ordförande Anders Broberg. Verksamhetsplanen faställdes av stämman. 
Inför stämman hade ordförande Anders Broberg och ledamot Erik Roxell meddelat att de önskade ställa sina platser i styrelsen till förfogande. Detsamma gällde revisor Fred Rosentahl och revisorssuppleant Karin Österman.
Valberedningen hade därför föreslagit Christer Pettersson som ny ordförande på 1 år och Håkan Lelky som ledamot på 2 år. Både Christer och Håkan fick möjlighet att presentera sig för stämman som därefter valde så som valberedningen föreslagit. 
Valberedningen hade också föreslagit Lennart Fridh som revisor och Eva Nilsson som revisorssuppleant på 1 år och stämman beslutade även här efter valberedningens förslag.
Inga övriga ärenden på agendan innebar några stämmobeslut och ordföranden avslutade stämman. Därefter avtackades Anders Broberg av Per Ringhagen.

Efter en kort fikapaus blev det sedan dags för Rasmus Karlsson, sjöräddare stationerad i Räfsnäs, att berätta om den svenska sjöräddningsorganisationen och om sjöräddningens insatser under flyktingkatastrofen i Medelhavet. En synnerligen intressant och gripande skildring av ett fortfarande aktuellt stycke skrämmande europeisk historia!

[2017-09-29]   Helmi torrsatt i Bromskär

Nu ligger Helmi uppallad på parkeringsplatsen vi Bromskärs hamn. Mobilkran och lastbil med trailer behövdes eftersom den planerade vagnen inte hann bli klar.

Som vanligt är det skrovet under vattenlinjen, som står högst upp på åtgärdslistan. Den fernissade bordläggningen behöver också bättras på. Särskilt runt vattenlinjen där isen på sina ställen nött bort den. Sudbandet och brädgången ska målas och reparareras på ett par ställen. 
Toadörren och innertaket i kajutan behöver renoveras. Yttertaket läcker på några ställen som måste åtgärdas. Helmi ska också få ytterligare en automatisk länspump. 
Masten behöver slipas och ytbehandlas och alla vantfästen ses över. Kapellet skickas på renovering.

En hel del att göra alltså! Vi hoppas att många vill hjälpas åt framåt våren. Det är bara att anmäla sig till Håkan Lellky eller info@helmi.se eller personal@helmi.se, så hör Håkan av sig när det blir dags.

Måndagen den 9 oktober börjar vi täcka Helmi för vintern. Även då går det bra att anmäla sig till Håkan för att vara med och hjälpa till. 


Sandkilen Helmi - Series II

En andra serie av Sandkilen Helmi som modell finns nu till försäljning. Modellen är liksom den första serien detaljrik och skalenlig, samt handbyggd i trä.  Modellen erbjuds i skala 1:25  och är 63 cm. Modellen finns att beskåda på Promero Boats showroom på Sankt Eriksgatan 113 i Stockholm som också säljer modellen. För mer information ring Gustaf Uggla 070/590 23 97 eller besök www.promeroboats.se

Boken om Helmi

 

Äntligen - på initiativ från Skeppare Bengt Eller har vi nu tillverkat ett provexemplar av boken om Sandkilen Helmi. De flesta fotografierna är även tagna av honom själv!

 

Metoden heter "Print on Demand". Trycktekniken är mycket flexibel och snabb vilket gör att fler ideér växer fram, bl.a kan vi erbjuda våra kunder vid gravsättningsseglingar en exklusiv bok om just deras speciella dag.

 

Boken kommer att premiärvisas på Båtmässan i montern hos Promero Boats AB är det tänkt!

 

Priset uppskattas till c:a 600 kr per exemplar!

Länspump - originalmodell

 

Så här såg länspumpen ut i en Sandkil förr i tiden. Bilden är tagen i Blidö kyrka på den skalenliga modell som finns att beskåda i ett av fönstren!

 

 

 

  

 

Spontana insatser - det uppskattas!

 

Tre stycken nytillverkade "naglar" som ersättning för den som gått av och som jag tog hand om på väg till Fredlarna 8/9.


Två stycken av ek och en i ene, viket jag tror att den gamla var tillverkad av när jag jämför lukten. En för direktmontage och två i reserv.


De finns nu på mitt ställe på Väddö och jag kommer att leverera "naglarna" vid lämpligt tillfälle innan kommande seglingssäsong

 

Med vänlig hälsning
Per A. Persson

 

 

Lästips!

Du kanske redan har denna bok i hyllan, men för de som saknar just denna titel finns det nu två exemplar under auktion hos Tradera!

 

Det kanske kan vara något att fördjupa sig i en mörk höstkväll, eller ge bort som present till någon bekant med koppling till Sandkilen Helmi på Blidö. Se även här under Boktips!

 

           Trevlig läsning!

 

När Helmi mötte Goliat . . .

 

Bilden är tagen den 15 juli 2008 då Ostindiefararen Göteborg under pompa och ståt besökte Norrtälje hamn eskorterad av bl.a Sandkilen Helmi.

 

                                                                                                  Foto: Erik Åhman

 

Stämmarsund - Blidö 1920-tal

Pokalen från 1897


Det är få personer som sett denna pokal i verkligheten eftersom den är i privat ägo. Vi har nu lyckats föreviga den på bild med hjälp av Per Ottosson och Bengt Eller.


För de som inte studerat Sandkilen Helmis historia kan vi berätta att silverpokalen är 1:a priset vid storbåtsseglingarna den 14 juli 1897 i regi av KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet.


                              Klicka på bilden så blir den förstorad!
 . . . med några år på nacken! . . . med några år på nacken!

Granen fälldes den 8 mars 2012

 

Styrelsen har beslutat att ta fram ett nytt ämne till en reservmast efter förra årets masthaveri. Turligt nog fanns det då ett ämne som Familjen Roxell iordningställt - annars hade leveranstiden varit två år. Det blir en traditionell mast av gran, dvs massiv. Det är f.ö en konstart som även används då man tillverkar en riktig flaggstång - kanske något för Dig som tröttnat på din  "pling-plong-stång" av plast.

 

De personer som vill engagera sig i detta hantverk "old school" uppmanas att kontakta Erik Roxell, e-post: drift@helmi.se

 

 

 

Save us some time and money . . . Save us some time and money . . .

Adressuppgifter samt e-postadress!

 

Vid ett utskick till medlemarna visade det sig att c:a 10 procent har felaktig e-postadress. Eftersom detta sätt att meddela Er viktig information, dels är tidseffektivt dels ekonomiskt, är det angeläget för oss att Ni uppdaterar dessa uppgifter. Enklast gör Du detta genom att skicka ett mail till Per Ottosson som handhar medlemsregistret, e-post: medlem@helmi.se.

 

Alternativt fyll i Dina nya kontaktuppgifter i detta formulär!

 

 

 

Nya arkivet . . .

 

På denna sida med inloggning har vi valt att samla dokument med ett innehåll som endast berör våra medlemmar, dvs icke publika skrivelser!

 

Klicka på pilen och gå inte vilse bland hyllorna!

. . . to Top!