Reseskildring

9,5 knots - Wow 9,5 knots - Wow

 

Med Helmi till Lygna

 

Den 14 augusti 2010 var det dags för en segling till Lygna i det yttre havsbandet. Det började med att skeppare Atte Blomberg berättade om sandkilarnas historia i allmänhet och Helmis i synnerhet.

Dessutom konstaterade han att vi hade en underbar vacker morgon, men ingen vind - så det fick bli motorgång mot Lygna.

 

Förutom Atte var vi flera däcksmän i besättningen. Inte så konstigt eftersom detta är en populär segling även bland de ideellt arbetande besättningarna i Helmis Vänner. Med sex rejäla knop gick vi norr om Blidö, förbi Kråkan, Norröra och Söderöra. vidare genom den korta prickade leden norr om Svartlöga. Under färden berättade Sören Norrby om de olika öarna vi passerade. Historia och "historier". Detta är ett urgammalt kulturlandskap, så det finns åtskilligt att berätta.

 

Efter Svartlöga kom vi ut på havsfjärdarna och passerade norr om Fredlarna och Ängskär till Lygna. Hela tiden kunde passagerarna följa med på sjökortet, vid behov med assistans av besättningen. Väl framme var det frågan om att lägga till - att lägga till i ytterskärgården med Helmi kräver att man väljer plats med hänsyn till vinden. Den här dagen var det ingen vind så det var enkelt att gå till nordstranden på Lyngna Hamnskär. De som ville kunde sedan gå iland direkt över stäv för en promenad via öns knuv (högsta punkt), medan övriga fick båtskjuts in till Rinaldos brygga. Väl framme blev vi gästfritt mottagna av Magdalena Rinaldo, som började med att förevisa sin bod och berätta om ön med dess historia och ägare. Sedan blev det lunchdags. Dessa seglingar inkluderar en förträfflig

buffélunch med lokala skärgårdsprodukter. En fantastisk prestation av Magdalena att ordna detta på en ö - utan elektricitet.

 

På eftermiddagen hade en lätt bris blåst upp, så passagerarna fick chansen att medverka i det tunga arbetet att hissa segel med tre fall: klofallet, pikfallet och fockfallet. Det gäller att sträcka på rätt sätt och i rätt ordning! Belöningen blev en underbar känsla när skepparen stängde av motorn och skutan sköt fart för vinden. Detta är annorlunda jämfört med en modern segelbåt - den fantastiska känslan när

ett tungt skepp skjuter fart med vind i seglen.

 

 

Vi som var med kan glädja oss åt en trefaldig upplevelse:

 

- naturupplevelse i att segla genom Roslagens skärgård.

- seglingsupplevelsen i att segla skepp.

- den kulinariska upplevelsen i Magdalenas lunch.

 

 

Avslutningsvis syntes skepparen fylla i ännu en lyckad Helmi-segling i skeppsdagboken.